Liggeunderlag
Grand Canyon Hancock 5.0 Double
Grand Canyon Hattan 5.0 Medium
Hajk Liggeunderlag
Helsport Explorer r4 sleeping mat
Nemo Tensor Extreme Conditions Regular Mummy
Funktionen af et godt liggeunderlag
Et godt liggeunderlag er den halve oplevelse, når du sover ude. Det er nemlig liggeunderlaget, der skal sørge for, at du ligger blødt og ikke får ondt i ryggen ved brug af det som et open air liggeunderlag i dit telt eller en anden outdoor tur.
Men du skal selvfølgelig ikke vælge et hvilket som helst underlag – og hertil er det vigtigt at vide, hvilke egenskaber der er nødvendige for at sikre en god nattesøvn på din outdoor tur, uanset om du sover i telt eller under åben himmel. Et liggeunderlag skal først og fremmest hjælpe dig med at holde varmen. Det er ikke nok blot at have en god sovepose – et isolerende underlag er afgørende for at holde kulden fra jorden væk. Hvis du har brug for ekstra varme, kan du vælge et underlag med aluminiumsfolie, der reflekterer kropsvarmen tilbage mod dig. Og skulle du have et ønske om at pakke ultralet, kan et letvægts liggeunderlag med alu faktisk også bruges alene.
Ønsker du billige liggeunderlag kan man også sagtens finde det – hør gerne vores eksperter til råds om de bedste underlag til en lav pris.
Vigtigheden af R-værdi ved valg af liggeunderlag
Vi talte før om, at et liggeunderlag skal have en isolerende effekt, og hertil er det værd at vide, at man taler om isoleringsværdi ved liggeunderlag – denne opgøres i en såkaldt R-værdi. R-værdien angiver et liggeunderlags evne til at isolere mod kulde fra jorden og hjælper dig med at holde varmen natten igennem.
En høj R-værdi betyder bedre isolering. Konkret betyder det, at et liggeunderlag med en R-værdi på 2,3 kan holde dig varm, hvis jordtemperaturen er omkring 0 grader. Hvis jordtemperaturen er højere – eksempelvis 9 grader – kan du nøjes med en lavere R-værdi som 1,0. Omvendt skal du vælge et underlag med en højere R-værdi, hvis du overnatter i meget koldt terræn. For eksempel kræver en jordtemperatur på -11 grader en R-værdi på mindst 4,0 for at sikre, at du ikke mister kropsvarme.
Kort sagt: Jo koldere underlaget er, desto højere R-værdi skal dit liggeunderlag have. Derfor bør du kigge efter R-værdien af dit kommende liggeunderlag, især hvis du planlægger at sove i kølige eller kolde omgivelser.
Moderne liggeunderlag med høj komfort, der ikke fylder alverden
For mange står minderne om de tynde, simple skumunderlag stadig klart – nok var de lette at bære rundt på, men kunne sjældent byde på den komfort, man ønskede. Heldigvis har udviklingen af moderne liggeunderlag gjort oplevelsen i det fri langt mere behagelig, uden at det betyder ekstra vægt eller pladsoptag i rygsækken.
De nyeste liggeunderlag er fremstillet i materialer, der kombinerer lav vægt med høj komfort og fremragende isolering (høj R-værdi). Mange modeller er selvoppustelige og kræver blot, at du åbner en ventil, så skumkernen kan trække luft ind og fylde underlaget ud. Til oppustelige modeller er der ofte mulighed for at bruge en pumpe eller blot puste lidt ekstra luft i for at opnå den helt rette fasthed. Når morgenen kommer, og turen fortsætter, kan du med samme ventil hurtigt lukke al luften ud, så underlaget kan foldes sammen til en kompakt størrelse, der passer let i rygsækken.
Denne udvikling har revolutioneret friluftslivet, og at pakke til overnatning i naturen er ikke længere en afvejning mellem komfort og praktik – med de moderne liggeunderlag kan du få begge dele.
Valg mellem oppustelige og selvoppustelige liggeunderlag
Der findes oppustelige og selvoppustelige underlag – og forskellen er ligetil. De oppustelige underlag vejer ganske lidt og kræver en pumpe for at blive fyldt med luft. De selvoppustelige underlag har derimod en skumkerne, som udvider sig, når underlaget foldes ud, og trækker luft ind automatisk. Skumkernen tilføjer dog en smule ekstra vægt og fylde, men den giver også en vigtig fordel: Hvis underlaget skulle punktere, har du stadig skumkernen at ligge på som en ekstra sikkerhed. Med det sagt er det altid – uanset underlagstype – en god idé at medbringe et lappesæt, så du hurtigt kan reparere underlaget og forlænge dets levetid i en nødsituation.
Det selvoppustelige princip blev oprindeligt opfundet af Therm-a-Rest, og det fungerer enkelt og effektivt. Når du fjerner den stramme elastik og tager underlaget ud af posen, får skumkernen lov til at udfolde sig. Denne proces trækker luft med ind, så du hurtigt får en behagelig madras til natten. For ekstra komfort kan du puste lidt ekstra luft i underlaget gennem ventilen, enten med munden eller med en pumpe, da det sjældent puster sig helt op af sig selv. Resultatet er et både praktisk og komfortabelt underlag, der kan være med til at give en god nat i naturen.
Hos Friliv har vi et meget stort udvalg af begge typer underlag, og naturligvis også de gamle skummodeller. Vi forhandler blandt andet mærkerne JR GEAR, Sea To Summit, Grand Canyon og Therm-a-Rest.
Hvilket liggeunderlag skal jeg vælge?
Valget af liggeunderlag afhænger af de forhold, du skal sove under, og samtidig har det også noget at sige, hvad der vægter højest for dig: pris, vægt eller komfort.
Vi anbefaler et skumunderlag, hvis det skal være så billigt som muligt, og du kun skal bruge det få gange. Det er et let og kompakt liggeunderlag, men komforten er begrænset. Skal dit liggeunderlag kunne dét mere, kan du med fordel vælge et selvoppusteligt underlag, som tilbyder en god balance mellem komfort og vægt. Med denne type får du et underlag, der isolerer godt og er behageligt at sove på – særligt de tykkere modeller. Dog vejer de lidt mere end de oppustelige alternativer, og du bør derfor vælge et oppusteligt liggeunderlag, hvis det er vægten der betyder mest. De er lette, kompakte og overraskende komfortable, samtidig med at de fås i modeller med høj isoleringsevne til koldt terræn.
Tykkelse og R-værdi
Liggeunderlag fås i mange forskellige tykkelser, og mest almindeligt er det, at de er mellem 5 og 10 cm. Tykkelsen er ikke direkte forbundet med R-værdien, der som tidligere nævnt angiver isoleringsevnen, men den giver ofte en god indikation af, hvor blødt og behageligt underlaget er at ligge på. Tykkere underlag kan dog have en ulempe – de fylder og vejer mere i oppakningen, hvilket for nogen er en vigtig faktor.
Hvis du har problemer med ryggen, er det særligt vigtigt at vælge et underlag af høj kvalitet med tilstrækkelig tykkelse, så du får den støtte og komfort, du har brug for. Det kan gøre hele forskellen for en god nattesøvn under åben himmel.
Er du i tvivl om, hvilket underlag der passer bedst til dine behov, kan du med fordel se vores test af forskellige liggeunderlag. I videoen guider vi dig, så du bedre kan vælge det optimale liggeunderlag til dine ture.
Vi er her for at hjælpe
Skal du på vandring, overnatte i shelter, på festival eller telttur, og er du i tvivl om valg af liggeunderlag? Det kan være, du har spørgsmål om R-værdi, vægt, tykkelse eller materialer, og uanset hvad du ønsker svar på vedrørende udstyr, står vi klar til at dele vores viden og komme med gode råd og anbefalinger, så du kan træffe det bedste valg. For er der noget, vi ved, så er det, at en god nats søvn gør hele forskellen, når du skal nyde udelivet fuldt ud! Vi har mange års erfaring med friluftsliv og ved, hvor vigtigt det er at have det rette udstyr med på tur.