Green Comfort Pleje til gummistøvler
KEEN Women's Zionic Waterproof Hiking Boot
Merrell Siren 4 Thermo Mid Zip WP W
Merrell Snow Bank 4.0 WP Kid's
Merrell Speed Strike 2 Mid WP Men
Merrell Thermo Akita Mid WP Mens
Salomon Elixir Activ Mid GTX W
Her finder du vandrestøvler til outdoor, hverdag og vandringer – vi har fodtøj fra de bedste mærker og altid gode tilbud, så du kan finde støvler til dine kommende vandreture, som er til at betale. Vores udvalg er stort, og derfor er vi sikre på, at vi har vandrestøvlerne til dig, hvad end du er på udkig efter læder- eller tekstilstøvler.
Outdoor-støvler til udeliv eller længere vandringer til både damer og til herrer kan du altid finde her – og vi er mere end klar til at hjælpe dig med at finde de helt rigtige. Vi ved, at det kan være lidt af en jungle at finde de rigtige outdoor-støvler eller vandresko i det meget store udvalg, der findes. Måske har du en forestilling om hurtigt at kunne vælge et par nye vandrestøvler, men må opgive efter længere tids søgen – ikke på grund af begrænset udvalg, men simpelthen fordi der er for mange muligheder og egenskaber, som gør det svært at træffe en beslutning. Hos Friliv vandrer vi selv, så vi ved, hvor skoen trykker (bogstavelig talt!) og har et indgående kendskab til, hvilke funktioner der er gode at have til de enkelte vandringer. Skal du bruge en vandre- eller trekking-støvle, og er du i tvivl om valg heraf, gør du altså klogt i at spørge os til råds. Vi hjælper hellere end gerne, så du kan blive den lykkelige ejer af lige præcis de støvler, der kan bringe dig på eventyr uden problemer.
Vandrestøvler laves dybest set i to forskellige typer materialer, nemlig støvler i læder eller tekstil, og det er mellem disse, at det første valg bør træffes.
Læderstøvlerne er dem, der bliver solgt flest af, måske fordi de traditionelt ligner et par vandrestøvler mest, og sandsynligvis også fordi det er dem, der er mest slidstærke. Sikkert er det i hvert tilfælde, at læderstøvler holder længere og har en højere slidstyrke, så du er mest sikker på, at de ikke får en skade, som har betydning for din fortsatte vandring, når du er længst væk på en bjergtur.
Tekstilstøvlerne laves oftest med en stærk Cordura-nylonoverflade. Da der ingen vandtæthed er i yderlaget, er langt de fleste også lavet med en vandtæt og åndbar membran indenunder. Disse støvler er ofte lettere vægtmæssigt og mange mener også, at de er nemmere at vedligeholde. Hos Friliv oplever vi, at det ofte er disse argumenter, som går igen for valget af en nylonstøvle. Hertil kommer også argumentet om prisen for en tekstilstøvle, der ofte er lavere end læderstøvlen.
En støvle med en vandtæt membran – ofte en GORE-TEX-membran – holder med sikkerhed vandet ude. Er dine vandre- eller trekkingstøvler udstyret med en membran som denne, skal de være så vandtætte, at du kan stille dig ud i kanten af en sø, uden at der trænger vand ind. Med det sagt bør du ikke forvente, at dine fødder forbliver tørre med gentagne krydsninger af vådområder eller længere vandringer over enge med vådt græs. Selvom membraner er yderst effektive, har de også deres begrænsninger. Derudover skal du vide, at membranen med tiden vil blive slidt, og så kan det være så som så med vandtætheden i støvlerne, da man ikke kan udskifte en membran. Når du bemærker, at membranen ikke længere fungerer optimalt, er det tid til at overveje et nyt par trekkingstøvler. Heldigvis sker det ofte samtidig med, at mellemsålen er ved at køre på sidste vers, hvor den ikke længere giver den nødvendige affjedring, hvilket er en indikation på, at støvlerne ikke er gode for dine fødder at gå i længere.
En læderstøvle uden membran kan vedligeholdes med bivoks til at være lige så vandtæt som en med, og det foretrækkes ofte af garvede vandrere. En af de store fordele ved kombinationen af en læderstøvle uden membran er, at der er betragteligt mere åndbarhed end i en støvle med membran – uanset hvor åndbar denne ellers måtte være.
En god vandrestøvle kan holde meget længere, hvis den bliver vedligeholdt rigtigt gennem årene. For både en læder- og en nylonstøvler kan du for vedligehold vælge at spraye med et middel, der skyer vand og snavs væk og som blødgør materialerne. Med denne behandling slides de ikke så hårdt ved brug. Det er dog særligt vandrestøvler i nylon, som denne metode bliver brugt på, idet læderstøvlerne allerhelst vil have en god gang fedt, fx i form af bivoks, påsmurt.
Når du skal vedligeholde dine vandrestøvler, skal du altid huske at tørre dem godt, inden du begynder imprægneringen – her skal du sørge for at tørre dem ved stuetemperatur og altså ikke vælge at lægge dem på en radiator eller foran brændeovnen. Inden tørringen bør du også tage snørebåndene ud. Når de er helt tørre, børster du dem med en stivere børste, så alt snavset fjernes. Dernæst påsmører du læderfedt, hvis det er en læderstøvle eller sprayer DWR-middel (Durable Water Repellent), hvis det er en nylonstøvle. Lad dem stå en times tid og kør en klud over for at fjerne rester af behandlingen. Så er støvlerne klar til nye eventyr.
Det lyder måske nemt at gå til et par nye vandrestøvler – blot at tage dem på og tage afsted. Men virkeligheden kan være lidt mere kompliceret, og hvis du ikke er forsigtig, kan du ende med vabler og ømme fødder i flere dage eller længere. For at undgå dette ubehag giver vi dig her vores tips til, hvordan du kan gå til dine nye vandrestøvler på den bedste måde.