Brændere & Gaskomfur
Gasbrændere til alle formål fra de bedste producenter
Stort udvalg af brændere fra Trangia, Primus, Jetboil og mange flere
Friliv.dk er er ren outdoorbutik og vi har et stort udvalg af noget af det vigtigste grej til brug for et godt eventyr. Nemlig det du skal bruge til at lave din mad på.
Alle der har prøvet det, vil nikke genkendende til, at en dåsebøf med kartoffelmos lavet på pulver kan være det skønneste gourmetmåltid. Blot det indtages på en lille bjerghylde, med mange timers hårdt slid bag sig og med udsigten over dalen foran sig.
I hvilke situationer er det en god ide at vælge en gasbrænder, hvornår skal jeg bruge de ekstra penge på en multifuelbrænder og hvornår er det sprit, der er at foretrække som brændsel?
Fordelene ved en gasbrænder
De gamle spritbrændere dør nok aldrig og de har heldigvis også en stor force i at være billige i drift. De fleste der vælger en Trangia i dag tilkøber dog også en gasbrænder og dermed muligheden for at bruge gas til opvarmning. Og gassen har da også adskillige fordele frem for en spritbrænder. For det første er det hurtigere at tilberede maden med en gasbrænder - der er simpelthen mere power på flammen og vandet koger hurtigere. For det andet er opvaskeholdet temmelig glade for gassen, idet den ikke soder gryder og pander til, men efterlader en fin og ren "bagside" af gryderne.
Når vi er ved gassens fordele, skal det også nævnes, at der skal slæbes langt mindre vægt med. Når det er gas vi skal have med, er det lettere end sprit. Gas er også meget enkel at regulere i varmen. En ulempe ved gassen er hvis temperaturen bliver for lav, så bliver gassen svær at få til at brænde jævnt. Et godt råd i kolde miljøer er at tage gassen ind på maven de sidste kilometer inden man når lejren, eller at tage den med i soveposen en lille tid, inden der skal laves mad.
Hvornår skal jeg vælge multifuelbrænder
Men hvornår er det så en fordel at bruge multifuelbrændere? Ja, en del af svaret ligger i selve navnet på brænderen, nemlig multifuel. De kan nemlig brænde stort set alle typer fossile brændstoffer og de kan skaffes over hele jordkloden. Forbrændingen i en multifuel-brænder er dog knap så ren som i en gasbrænder, så vi er tilbage ved opvaskeholdet, der igen skal skure sod af gryder og pander. Multifuelbrændere er også noget besværlige at betjene. Således skal brændstoffet først varmes op inden det kan brænde ordentligt og det kræver lidt snilde, viden og nogle gange lidt tålmodighed med at rense dyser med videre.
Er du i tvivl om hvad du skal vælge, er du meget velkommen til at kontakte friliv.dk for en snak om valget af din brænder.