Sea to Summit Ascent -9C - Long
Sea to Summit Ascent -9C - Regular
Sea to Summit Ascent Women's -9C - Long
Sea to Summit Spark -18C Regular
Sea to Summit Spark -9C Regular
Sea to Summit Trek -9C - Regular
Soveposer til de koldeste måneder af året.
Hos friliv.dk sover vi ude hele året, også når det er rigtig koldt.
Altså ikke hver eneste nat, men det er ikke minusgraderne der holder os indendørs. Har du en god vintersovepose med dun eller fiberfyld der kan holde dig godt varm, også når det er koldt, kan du forlænge din outdoorsæson til hele året! En vinternat med stjerner ovenover eller måske et snefnug på næsetippen, så kan lykken mærkes helt ud i storetåen.
Find den rigtige sovepose her.
Har du nu en god 3 sæsons sovepose der (næsten) kan holde dig varm om vinteren (dansk vinter), så behøver du altså ikke investere i en helt ny vintersovepose. Du kan nøjes med en god lagenpose. Den kan tilføje mellem 4 og 8 grader til komforttemperaturen og give dig lune og gode nætter, uden at pengepungen bliver lænset fuldstændigt.
Vil du gerne være helt sikker på at holde varmen, eller skal du virkelig på vintertur i minus 20 grader, så køb en vintersovepose. Her skal du så gøre det klart hvilken slags tur du skal på. Skal du på en vandretur betyder vægt og pakkestørrelse enormt meget. Kører du derimod i bil ud til det sted du skal overnatte, har det mindre betydning.
Vintersoveposer med dunfyld fylder og vejer væsentlig mindre, end poser med fiberfyld. Der kan faktisk være en forskel på op til 2 kg. hvilket er meget når du skal have den på ryggen.
Pakkestørrelsen er markant mindre med dunfyldte poser. Der er også en væsentlig forskel på prisen. Poser med dunfyld er bemærkelsesvis dyrere end dem med fiberfyld. Fiberfyld klarer dog bedre at håndtere fugt, hvorimod en dunpose mister isoleringsevnen når den bliver våd (sjældent et problem i frostvejr). Der er altså ikke noget entydigt svar, men mange muligheder.
En ting er dog helt klart. Køb en kvalitets vintersovepose som dækker netop dine behov. Kvalitet koster penge, men du græder kun én gang. Der er kun én ting, der er værre end at købe en for dyr sovepose – og det er at købe en der er for billig. Specielt når det gælder vintersoveposer.
Er du i tvivl om hvilken vintersovepose du skal vælge, så hjælper vi dig meget gerne med råd og vejledning.
Komforttemperatur på en sovepose er en måleenhed du kan bruge til at blive lidt klogere på hvor lun en sovepose er. Det er ikke en facitliste på i hvilke temperaturer din sovepose kan holde dig varm - men lidt derhen ad. Brug komforttemperaturen til at sammenligne soveposerne fra forskellige producenter, sammen med de øvrige faktorer der kan være vigtigt for valget af en sovepose. Det kan være pakkevolumen og vægten der kan spille ind - ud over naturligvis at den skal kunne holde dig varm.
Ud over at have en god og solid vintersovepose der kan klare sit job godt, er det andre faktorer du kan kigge på, hvis du gerne vil holde dig varm en vinternat under stjernerne.
Sørg for at være godt mæt og godt hydreret - det gør at kroppen laver mere varme.
Sørg for et liggeunderlag der også kan holde til de kuldegrader du sover i - de måles i et underlags R-værdi.
Sørg for at kroppen er "i aktion" når du lægger dig til at sove, og ikke "i dvale". Sidder du ved et bål de sidste timer inden du skal sove, fortæller du kroppen at den godt kan gå i dvale og ikke behøver at producere varme - det sørger bålet for. Når du så lægger dig i soveposen er kroppens eget varmeanlæg gået til ro og kan ikke producere varme nok til at du kan have det lunt og godt.
Gå eller løb en lille tur inden du lægger dig i soveposen - så er kroppen igang med at lave varme og du kan let varme soveposen op.
Husk: Det er ikke soveposen der skal holde dig varm - det er dig der skal holde soveposen varm.