Sådan plejer og vedligeholder du din dunsovepose korrekt

 

En dunsovepose er et fantastisk stykke udstyr at eje og bruge. Man sover himmelsk omgivet at de varme og bløde dun. Samtidig så vejer soveposen ikke ret meget, og den kan pakkes så virkeligt kompakt, så den nærmest ikke fylder noget. Derfor er der, ikke så overraskende, mange som anskaffer sig en dunsovepose. Dette er til trods for at de ikke er helt billige. Mange ser det som en investering, der sikrer dem varmen og nattesøvnen, når de er på tur. 

En dunsovepose kræver dog en smule mere pleje end en fibersovepose af syntetiske materialer, for at bibeholde de fantastiske egenskaber dunene giver den, og holde i mange år.  

 

I korte træk så er det unikke ved dunsoveposer deres evne til at isolere. Dun har i kraft af deres struktur en evne til at skabe tusindvis af små luftlommer, der når de varmes op giver en uovertruffen isolerende effekt. Det er de små lommer af varm luft, der holder på varmen i din sovepose, og giver dun en uovertruffen vægt til varme ratio. Du får med andre ord mere varme for mindre vægt sammenlignet med mange andre materialer. Det at pleje og vedligeholde din dunsovepose er i høj grad et spørgsmål om at beskytte dunene så de beholder deres isolerende effekt.  

 

1. Opbevar din dunsovepose korrekt når den ikke er i brug. 

Når din dunsovepose ikke er i brug, så bør den opbevares tørt og luftigt for at dunene ikke tager skade. Du skal derfor sørge for at tage din sovepose ud af kompressionsposen. Til de fleste dunsoveposer medfølger der en opbevaringspose hvori soveposen kan ligge luftigt, når den ikke er i brug. Hvis der medfølger en sådan pose til din sovepose, kan du eventuelt anskaffe dig en netpose (Mesh Bag) af en passende størrelse at opbevare soveposen i når den ikke bruges. Sørg for at soveposen kan "ånde” hvor den opbevares.    

  

2. Hold din sovepose tør under og efter brug 

Hvis en dunsovepose er fugtig eller decideret våd, så presses luften ud og den “klapper sammen”. Når det sker, så mister dunene deres isolerende effekt, da luften forsvinder fra dunene. Du skal derfor, så vidt muligt holde din dunsovepose tør. Tør og luft din sovepose efter brug, og sørg for at den er helt tør inden den pakkes væk i skabet. På den måde beskytter du den isolerende effekt i dunene, og sikrer at der ikke opstår mug eller ubehagelig lugt i dunene mens soveposen er pakket væk.  

 

3. Brug en liner (lagenpose) sammen med din dunsovepose. 

Det at anskaffe sig en lagenpose (sovepose liner) skal blandt andet ses som en investering, der både forlænger din soveposes levetid og gør den mere behagelig at sove i. Man kan nemmest holde varmen i sin sovepose når man ikke har for meget tøj på, da man så får soveposens isolerende lag tættere på kroppen. Dette betyder også at soveposen vil blive udsat for snavs og sved indvendigt, når kroppen sveder, og man er på tur i det fri. Derfor kan en lagenpose være en rigtig god ide, for at beskytte din sovepose og den fungerer ligesom dit sengesæt derhjemme. Lineren kan nemt vaskes når du kommer hjem, og soveposen beskyttes mod det værste sved og snavs.  

 

4. Vask og tør din dunsovepose korrekt.   

Din dunsovepose er skabt til at blive brugt, og derfor får du naturligvis behov for at vaske den på et tidspunkt. Vi anbefaler at den ikke vaskes for ofte, men når den bliver brugt, kan det ikke undgås at den med tiden bliver snavset og beskidt af snavs, skidt og støv. Derfor er det en god ide at vaske din dunsovepose, men med visse forbehold. Dun tåler ikke samme vask som mange tekstiler. Dun er et naturligt materiale, og er udstyret med en naturlig fedtbeskyttelse som er med til at give dunene deres isolerende egenskaber. Denne fedtbeskyttelse tåler for det første ikke for høje temperaturer. Dernæst så kan den skades af de enzymer som findes i de fleste almindelige vaskemidler, for at de kan nedbryde og fjerne snavs og skidt. Hvis vaskemidlet utilsigtet fjerne dunenes naturlige beskyttelse af dunene, så mister de dele af deres isolerende egenskaber. 

Vi anbefaler derfor at du benytter enzymfrit vaskemiddel, og kun vasker soveposen ved lav temperatur (30 grader). I vores vaskeri går vi så langt at vi har en enzymfri vaskemaskine, hvori der aldrig er benyttet vaskemiddel med enzymer. Du kan eventuelt overveje at lade din sovepose vaske hos en professionel. Når din sovepose er vaskes så skal den maskintørres for at dunene tørres korrekt, og luften fyldes nænsomt ind i dunene igen. Husk at tjekke din sovepose for huller og defekte syninger inden du går i gang, da du ellers risikerer at ødelægge soveposen i processen.    

 

Ved at følge ovenstående råd, kan du passe på din dunsovepose, så du forhåbentlig kan have glæde af den i mange år. Vi oplever jævnligt at folk har haft deres sovepose i både 10 og 20 år, fordi de har passet godt på den. God tur og sov godt!  

Skriv en kommentar
*